Posted on

Raziskovanje bioaktivnosti izvlečkov grozdnih pešk pri preprečevanju nastajanja rakavih obolenj

buy grape seed extract

Proizvodnja in konzumiranje grozdja ter različnih proizvodov, pridelanih iz grozdja, kot so rozine, vino, sokovi itd., sta pomemben del človeške zgodovine, od začetka človeštva pa vse do danes. Grozdje nam ne daje le ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov in vlaknin, temveč nas bogati tudi z esencialnimi fitokemikalijami.

Polifenoli iz grozdja so zaradi svojih številnih bioloških aktivnosti in ugodnega vpliva na naše zdravje brez dvoma najpomembnejše fitokemikalije v grozdju. So podrazred organskih kemikalij, ki jih ponazarjata dva ali trije benzenovi obroči, na katere se veže vsaj ena hidroksilna skupina. Pri grozdju se pridobivajo polifenoli iz lupine, pešk, listov in stebla, ne pa iz grozdnega mesa. Ugodno vplivajo na človekovo zdravje, in sicer preprečujejo bolezni ožilja in srca, upočasnijo staranje, imajo antimikrobsko funkcijo, preprečujejo vnetja ter razvoj rakavih bolezni, imajo pa tudi antioksidantsko funkcijo, ki ščiti pred stresom. Ta članek se osredotoča v prvi vrsti na vpliv polifenolov v grozdju na pojav rakavih obolenj.
Zaradi visoke stopnje obolevanja in umrljivosti za rakom skupaj z negativnimi psihološkimi in družbeno-ekonomskimi posledicami je rak postal ena najbolj zaskrbljujočih bolezni v sodobnem času. Najbolj se je razširil v Evropi, kjer je približno 20% umrljivost za rakom. Raziskave o vzrokih in izvoru te bolezni so pokazale, da so glavni povzročitelji raka način živjenja in okoljski dejavniki. Znanstveniki se najbolj zavzemajo in zanimajo za preprečevanje in zdravljenje rakavih obolenj, predvsem pa se osredotočajo na preprečevanje s kemičnimi substancami, ki jih pridobimo iz različnih sadežev in/ali prehrambenih dopolnil. Tak pristop namreč zajema širšo populacijo, zmanjšuje ekonomsko breme, prikazuje selektivno toksičnost predrakavih in rakavih celic, hkrati pa je učinkovit za preprečevanje razvoja večine vrst raka. Znanstveniki se strinjajo, da je pravilno prehranjevanje ključnega pomena, v izvlečku grozdnih pečk (GSE) pa so prav gotovo našli močno orodje za preprečevanje te smrtonosne bolezni.
Izvlečki grozdnih pešk, ki se pridobivajo z mletjem le-teh, so bogati s fenolnimi spojinami, imenovanimi proantociadini. Raziskave so pokazale, da lahko proantociadini povzročijo prekinitev številnih biokemičnih poti rakavih celic, posledica tega pa je zmanjšana rast in razmnoževanje celic ter povzročitev apoptoze (programirane celične smrti). Znanstveniki so v laboratoriju raziskovali vpliv proantociadinov v grozdnih peškah na različne vrste raka in pri miših ugotovili izboljšanje kožnega raka, pri podganah pa zmanjšanje obolevanja za rakom na dojki. Izvleček grozdnih pečk je prav tako bioaktiven pri različnih celičnih linijah človeškega raka (vključno s celicami prostate, debelega črevesa, kože, pljuč in dojk).
Najnovejša raziskava ugotavlja, da je izvleček grozdnih pečk zelo učinkovit pri preprečevanju krvnega raka (kot je levkemija), saj povzroči povečanje programirane celične smrti, pri tem pa ne poškoduje zdravih celic. Dr. Rajesh Agarwal, raziskovalec na Univerzi v Koloradu (University of Colorado Cancer Center) in professor na Skaggs School of Pharmaceutical Sciences, je prav tako prišel do zanimivih rezultatov, ko je raziskoval zdravljenje raka glave in vratu z izvlečki grozdnih pešk. Ti dve vrsti raka, ki vključujeta tudi raka nosu, ust, grla, žlez slinavk, sinusov in limfnih vozlišč, vsako leto prizadeneta več kot pol milijona ljudi po vsem svetu. V Evropski Uniji za to boleznijo letno zboli okrog 100.000 oseb, od katerih se več kot 40.000 konča s smrtnim izidom. Zdravstvene raziskave skamoznega carcinoma glave in vratu pri celičnih linijah človeškega raka in pri raziskavah na miših so potrdile, da izvleček grozdnih pečk uničuje rakave celice tako, da poškoduje njihov DNK in prepreči njihovo obnovitev. Kljub uničujočim učinkom izvlečkov groznih pečk na rakave celice Dr. Agarwal poudarja, da so bile zdrave celice popolnoma nedotaknjene.
Dokazi jasno nakazujejo, da je pri ljudeh potrebno čimbolj spodbujati redno uživanje grozdja in proizvodov iz grozdja, kot so na primer izvlečki grozdnih pečk. Grozdje pomeni veliko več kot samo lahek prigrizek, okusno osvežilo ali občasno tudi alkoholno poživilo. Posamezniki, ki obolevajo za rakom, zdaj imajo dober razlog za upanje, saj so grozdne peške resnično močno in učinkovito orožje pri dolgoročni in trdovratni borbi proti raku.

 

Reference

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/headandneckcancer.html

http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/grape-seed-extract

http://www.examiner.com/article/grape-seed-proanthocyanidins-prevent-spread-of-skin-cancer-vitro

http://www.medicalnewstoday.com/articles/134311.php

http://medicalxpress.com/news/2012-01-grape-seed-neck-cancer-cells.html

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/grapes

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728696/

Image courtesy of Oldcastle