Posted on

Učinki grozdnih pešk na zaviranje procesa staranja

grape seed extract skin

Obdobje mladosti je obdobje hitrega fizičnega in mentalnega razvoja. Z razmnoževanjem celic telo postane večje in močnejše, z učenjem in vsrkavanjem znanja pa se povečajo tudi naše kognitivne oziroma miselne sposobnosti. Znano je, da se v obdobju od 20. do 35. leta, proces obnavljanja celic upočasni, zato se vedno težje učinkovito spopadamo s stresom; oslabljeno je delovanje homeostaze (notranjega ravnovesja), zato smo bolj nagnjeni k večjemu obolevanju. Na kratko-začnemo se starati. Seveda si vsak človek želi živeti dolgo in srečno življenje, nihče pa se pretirano ne veseli staranja, gubic in težav na miselnem področju, ki se pojavijo na stara leta. Nekateri ljude se celo poslužujejo drastičnih dejanj, kot so na primer nevarne plastične operacije, da bi se izognili uničujočim učinkom staranja. Na žalost so takšna dejanja nesmiselna in zaman. Človek dandanes še vedno ni zmožen ustaviti procesa staranja, vendar kljub številnim neuspelim poskusom morda obstaja veliko preprostejša rešitev, ki je povsem naravna.

Grozdje že od nekda j velja ne samo kot sadež z odličnim okusom, temveč je zelo cenjeno zaradi svojih mnogih učinkov na izboljšanje človekovega zdravja. Eden od teh je učinek grozdnih pečk, ki delujejo tako, da upočasnijo ali celo zaviranjo znake staranja. Danes znanstveniki podrobno proučujejo takšno delovanje.

Znanstveni dokazi kažejo, da staranje povzroči delovanje iz kisika pridobljenih prostih radikalov na žive celice, zaradi česar je prizadeto normalno delovanje celic in posledično pride tudi do poškodbe tkiva. Če bi nam uspelo prekiniti delovanje teh prostih radikalov, bi lahko upočasnili proces staranja. Grozdne pečke vsebujejo ogromno antioksidantov, kot so vitamin E, flavonoide, resvetatrol, tanine, linolno kislino, piknogenole in oligomerne proantocianide, ki so poznani po svoji zmožnosti, da nevtralizirajo proste radikale in omejijo povzročitev oksidativne poškodbe celičnih membran. Zaradi teh ugotovitev se zraven zdrave prehrane priporoča tudi uživanje grozdnih pečk, še posebej pri starejših, ki si želijo zmanjšati znake staranja, in prav tako pri mlajših, ki želijo še naprej negovati lepo, čisto in sijočo kožo.

Prosti radikali vplivajo tudi na poslabšanje kognitivnih funkcij, kar običajno teži predvsem starejše. Ne samo, da zavirajo proces staranja, temveč je dokazano, da grozdne pečke tudi pozitivno vplivajo na mentalni razvoj. Dr. Balu, profesor na Univezi v Madrasu, je izvajal eksperimente na modelu podgan in ugotovil, da antioksidativni učinki grozdnih pečk lahko zavirajo povzročitev oksidativne poškodbe DNK v različnih predelih možganov in hrbtenjači, posledično pa tudi proces staranja. Podobno
raziskavo je vodila Dr. Asha Devi na Univerzi v Bangalorju, ki je predpostavljala, da oligomerni protocianidi v grozdnih pečkah delujejo kot nevroprotektor (izboljšajo energijsko presnovo živčnih celic) v hipokampusu (predel možganov, kjer poteka faza zbiranja informacij) in pomagajo zaustaviti oslabljeno delovanje kognitivnih funkcij zaradi staranja.

Človeštvo se že od vsega začetka bori proti procesu staranja. Že tisočletja obstajajo legende o človekovem neskončnem iskanju čudežnega napoja, ki bi nas ohranil večno mlade. Kljub temu, da ne iščemo več skrivnostnega napoja, pa si kljub temu želimo ostati mladi in močni, kot že od vselej.

Seveda pa smo še daleč stran od tega, da bi nam uspelo odpraviti vse slabe učinke staranja, smo pa prav gotovo na pravi poti do cilja. Kot kaže so grozdne pečke prvi pomemben korak k iskanju preproste in cenovno najugodnejše rešitve proti staranju.

Reference:

http://voices.yahoo.com/how-grape-seeds-slow-aging-processes-down-4112735.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16459205

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21871550

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685276/

http://www.dailyglow.com/grapeseed-oil-and-its-skin-care-benefits.html

http://www.rejuvenal.info/ingredients/grape-seed-extract-collagen-protection.html

http://www.umm.edu/altmed/articles/grape-seed-000254.htm

http://www.naturalnews.com/029223_grape_seed_extract_health.html

Image courtesy of adwriter